En söndag gjord av långpass, mage och chins!

Igår kväll satte jag ingen väckarklocka på ringning. Vetskapen om att få sova och låta kroppen bestämma själv gjorde att jag kände mig utvilad när jag vaknade. Trots att jag inte sovit längre än vanligt – men däremot vaknat och somnat om på ett skönt slummeraktigt vis. Jag och Uma gick upp och åt gröt och ett par timmar senare dags att ge mig av på veckans långpass.

Söndag Men vad det blåste! Stundtals svårt att hålla tempot pga blåsten och jag tackade för att det inte var något fartpass jag skulle genomföra. Dock stor skillnad i benen idag jämfört med förra helgen, då jag för första gången vågade mig på det första (kortare) långpasset efter Stockholm Marathon. Idag var benen piggare och kändes ”vanliga”. Tanken var ett aningen längre pass, men ändå inte fullt så långt som jag brukar köra. Efter de tre marathon som jag hittills sprungit så har jag alltid omedelbart varit sugen på att springa ett till. Även sugen på att börja träna inför det. Men ändå så är det något i huvudet som behöver lite vila, som behöver få komma ur det där nötandet om än bara för ett par veckor. Och då menar jag just vad gäller långpassen för i övrigt så känns milen bara bra, både för mitt huvud och min kropp. Så: jag kör inte fyra mil pang bom såhär nära inpå maran, det får vänta ytterligare en eller ett par veckor. Idag gick turen in till stan, ut på Djurgården där jag rundade Biskopsudden för att sedan vända tillbaka och ta ytterligare en sväng i Kaknästornetkrokarna. Största skillnaden nu jämfört med tiden innan Stockholm Marathon är avsaknaden av alla Team Stockholm Marathon-grupper. Idag såg jag bara en, annars brukar de vara precis överallt. I övrigt så kändes det bra, saknade bara dricka. För jag orkade inte släpa på vatten idag men jag ångrade mig så smått, för det blev rätt varmt på slutet. Totalt 31 km i 4:37 min/km. Gjorde jordgubbssmoothie när jag kom hem.

Söndag Och stretchade. Alltså, denna årstid. Att man kan ligga såhär och stretcha utomhus, fasiken jag älskar det!

Söndag Notera gamträdet i bakgrunden. Det är vårt körsbärsträd, eller tja, före detta körsbärsträd. Olle skulle beskära det och efter det är det sig inte likt. Inte ett enda blad har vuxit ut och körsbär får vi nog köpa i affären. Efter dusch så gjorde jag chin-ups.

Söndag 3×10 stycken chins blev det. Och sen magövningar utomhus.

Söndag I övrigt så har jag fått äran att färga dotterns hår, från ljust till brunt. Vi blev riktigt nöjda med resultatet.

Söndag Och här kommer slutligen dagens reklam:

Söndag Frutti från glassbilen. Helt beroendeframkallande. Jag springer till och med ut på gatan fortare än barnen när jag hör den där jäkla melodin. Tur att jag åker till Gotland på avvänjning om några veckor, där finns ingen glassbil. I övrigt så har jag bokat flygbiljett till Berlin Marathon i september. När alla kommer till Lidingö för att kuta Lidingöloppet så pyser jag därifrån. Yeay!

20 reaktioner på ”En söndag gjord av långpass, mage och chins!

 1. Det vore roligt att någon gång läsa ett inlägg om ditt och Pekkas träningsupplägg, det är ju mellan dig och honom som tränare så kanske du inte vill dela med dig av det men det vore roligt ändå! Att det är ett upplägg som bygger på mängd framgår ju för alla som läser bloggen och som snabbt gör ett överslag av alla mil du kutar på en vecka 🙂 men det känns som om du ökat på mängden nu ytterligare efter Stockholm marathon, många dubbelpass och dagsmängder på 30km känns ännu mer än du tränade innan? Förstår ju att det är Berlin Marathon som är nästa stora mål men hur ser vägen dig ut, fortsätt hög volym, varvat med backe och tröskelpass/Snabbdistanser? Kommer du springa några andra tävlingar under sommaren, mest för att underhålla tävlingsvanan eller kommer du framförallt träna?

  1. Hej Staffan! Haha, många frågor – och det är såklart kul! Jag har dock funderat lite på just detta med bloggen och kommit fram till att jag vill ha en del saker för mig själv. På något vis är just mitt exakta upplägg väldigt personligt för mig och jag har tröttnat lite på att skriva exakt hur långt jag springer, och hur fort. Jag gör det ibland, när jag känner för det. För jag har märkt att det gör att folk börjar spekulera och gissa hur fort jag ska springa här och där – och jag vet inte, men jag gillar det inte riktigt. Mängden är basen i mitt träningsupplägg med Pekka, men också mycket för att jag gillar det. Jag vill springa och träna på ett vis som inspirerar mig, det är ju olika för alla det där. Att det blivit ännu tyngre efter Sthlm är nog mest för att jag längtat efter massa mil i benen! Mitt schema framåt kommer jag därmed inte ”publicera” rätt av. Hade tankar på ett millopp på Gotland i sommar men hoppar nog det och fokar totalt mot Berlin. Jag har inte så stort behov av en massa tävlingar, jag gillar att nöta på med träning och tycker inte de korta loppen ger så mycket för just marathon, ja vad gäller tävlingsvana alltså. Men du, om vi ses någonstans så berättar jag gärna mer!

   1. Klart du inte ska publicera ditt träningsupplägg rakt av, jag var mera nyfiken på upplägget beskriva med väldigt grova penseldrag. Låter bra att upplägget är precis som du vill ha det såklart, eller, det är nog en förutsättning förstås. Själv skulle jag inte palla med mängden, eller det skulle jag nog om jag hade tålamodet nog att sakta trappa upp men jag känner att det skulle kosta på för mycket och jag har kommit fram till att jag är mera sugen på att bli den bästa löparen jag kan bli på den mängd jag har, ca 4-5 mil/vecka genom att träna smart och relativt fokuserat. Jag gillar kvaliétspassen mer än långpassen. Intressant det där med tävlingar också, jag gillar att tävla och jag gillar alltomkring med att träffa en massa löparbekanta, som dig t ex, i samband med lopp, jag vill också gärna tävla mer för att blir bättre på att hantera själva tävlingssituationen och nervositeten som drabbar mig inför tävling. Lycka till med skön sommarlöpning framöver!

   2. Hej igen Staffan! Som det ser ut just nu så kör jag något slags kvalitetspass nästan varje dag. Men det kan vara allt från tröskel till tempo. Just intervaller har jag varit oerhört försiktig med sen jag hade problem med min fot. I sommar kommer det bli rejält med mängd och en del nytt också. Det där med tävlingar, jag gillar det också. Som när jag träffade dig! Men just när jag har så planerade veckor så tenderar loppen att sabba det lite för mig, för jag har ingen lust att kuta på en dålig tid och således behöver jag trappa ned inför det. Och så tappar jag plötsligt flera dagar… Men det där kan ändras beroende på vad man vill förbättra sig på. Detsamma Staffan, ha det skönt i sommar!

 2. Även om Lidingöloppet är ett fantastiskt lopp så hade jag också hellre sprungit Berlin, en riktig persmara. Och beträffande kommentar och svar ovan så bedömer jag att du, med din löparbakgrund, gör helt rätt som går på mängd först, dels eftersom resultat till 90-95% hänger samman med just mängd och dels för att skadebenägenhet nästan inte alls korrelerar med just den variabeln. Men för att så småningom plocka de sista 5-10%-en måste du utan tvekan systematiskt och målinriktat höja din mjölksyratröskel och utsätta dig för risker, om du inte satsar och skördar stora framgångar inom ultra, där intervaller enligt min mening är irrelevanta!

  1. Hej Fredric! Bra tankar. Japp, mängden är min bas – för att skapa en bra grund men också vänja leder och muskulatur för den hårdare träningen. Dock ska det sägas att jag utöver ”mjölksyraträning” redan nu, men detta kan ju göras på lite olika vis. Får se med ultra, kanske längre fram! Ska bara kuta några fler marathon först!

 3. Du kanske har skrivet om det, men har du löpt Lidingöloppet? Om du har det, så undrar jag tycker om det? Jag har själv inte sprungit det och siktar på att kanske springa det kommande säsong.

  Som vanligt, bra jobbat!

  1. Hej Andreas! Får börja med att säga grattis till alla lopp! Nix, har aldrig kutat Lidingöloppet på tävling. Däremot en massa gånger på träning så jag kan banan utan och innan. Jag tror det är ett kul lopp på alla sätt och vis, om man är sugen på terränglopp. Eller, terräng och terräng, det är ju en väldigt ordnad bana underlagsmässigt men rätt kuperad i alla fall. Testa! Själv har jag sprungit runt så mycket i skogen där och är inte så sugen på just det. Än. Men vem vet, kanske någon gång!

   1. Jo men det gick bra, tack! Tid 2:55:59, totalt 14:e plats av alla kvinnor och 8:a på SM.

 4. TSM grupperna är överallt men hallå är inte Tove överallt.
  Känner du till varvbanan i Stora skuggan? Den är precis 2,5 km 100% asfalt den är bra att testa för den fartglade:)
  Typ köra 4 varv osv.

  1. Haha tack tack, jo men jag blev lite sugen efter duschen. Och så gillar jag att göra chins bara sådär i vanliga kläder. Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s