Tick tack.

Ok, ett i-landsproblem i kubik men lyssna på detta: Jag har länge sprungit med en Garmin 405:a och varit nöjd. Inte jättenöjd för jag tycker 405:ans touch-ring faktiskt är rätt dålig. Svår att reglera och ballar ofta ur när det regnar. Men annars bra. Sen plötsligt la den av häromdagen, eller rättare sagt: den hittade inte satelliterna. Den höll på att leta och leta och den fick det inte att funka på hela dagen. Morgonen därpå var den i form igen den men nu var jag redan stressad. Jättestressad! Tänk om detta skulle hända på Marathon-dagen, hemska tanke! Jag måste hålla koll på min kilometertid, annars faller allt. Snabbt som attan såg jag till att låna en Garmin 610. Imorse sprang jag med båda klockarna samtidigt och nu kommer det värsta: det skiljde titt som tätt upp till 30 sekunder mellan klockorna på fart/km. 30 sekunder, det är ju jättemycket! Inte en enda gång var de helt synkade. Oftast visade 610:an att jag sprang fortare men just i backar blev det ofta tvärtom. Nu har jag uppdaterat mjukvaran i båda klockorna men frågan som kvarstår är: vilken klocka ska jag köra med på Marathon? Jag ska testa båda imorgon och på fredag igen men säg att det fortfarande är likadant dvs att de visar så olika? Jag tog min tid från Kungsholmen runt och räknade ut att mina kilometertider med 405:an stämde med en diff på 30 sek, alla 21 km totalt ihopräknade. Så den är ju inte helt fel ute. Men klockstressen är maximal. Jag kan ju inte kuta med båda heller. Den gamla är jag skeptisk mot för den trasslat nu på sistone men 610:an känner jag inte på samma vis… Såna här små (stora!) problem vill man inte joxa med ett par dagar innan sitt första marathon. Nä, då vill man ligga i soffan och ta det lugnt, på sin höjd spänna sina benmuskler litegrann.

Oavsett så ska jag nog investera så snart som möjligt i en 610:a då den känns mycket mer gedigen och har bra funktioner som vibration, är ju jättebra när man kör intervaller och lyssnar på musik och inte hör pipet. Dessutom mycket lättare då den har touchscreen som funkar bättre än 405:ans ring.

Ja, ni hör. Det är väldigt synd om mig! Finns det ett klockproffs där ute, hör av dig!

6 reaktioner på ”Tick tack.

  1. Har också en 405:a men har aldrig använt fältet för hastighet. Brukar istället ta varvtider vid varje kilometer och använda stora fältet för att visa tiden för pågående ”varv”. Innan loppet räknar jag ut vad jag klockan ska visa vid varje tvåhundring för att jag ska hålla mitt tänkta tempo. Siktar jag på 4:15-tempo ska 200m passeras på 51s, 400 på 1:42, 600 på 2:33 osv. Kanske inte läge att ändra klockstrategi såhär inför maran, men det kan vara ett alternativ till att hålla koll på den momentana hastigheten. Lycka till på lördag!

  2. Kim, det där låter ju bra. Det stora fältet har jag ju haft totaltiden och sen nere till vänster har jag haft tid per km och nere till höger sprungen distans. Vet i sjutton hur jag ska göra nu, det där är ju bättre för att hålla koll i stunden… Bara att ett marathon är så långt, kanske blir lite väl mycket att hålla reda på… eller inte? Testar jag det inte nu ska jag absolut göra det sen. Tack! Lycka till du med om du ska springa på lördag?

  3. Jag brukar köra både klocka och mellantidsarmband när jag springer lopp. Med mellantidsarmbandet ser du vilka tider du ska ha för varje kilometer. Läste det som ett tips på maratonbloggen, för när det är lopp och trångt kan man behöva kryssa mellan deltagare och på så vis springa längre än själva distansen. Jag kollar sen hur jag ligger till i tid vid varje kilometermarkering. På marathon.se finns en generator som räknar ut mellantiderna och skapar ett bra armband. http://www.marathon.se/mellantidsarmband Lycka till på maran, du kommer klara det galant!

  4. Tack Anna! Ja, det där har jag testat också och fixade precis i ordning ett tidigare här ikväll! Vi tänkte samma sak! Ska nog safea upp med det. Tack för pepp!

    1. Stora fältet: varvtid. Lilla vänster: totaltid. Lilla höger: varvdistans. Har inte vågat mig upp på maratondistansen ännu men på halvmaraton har det funkat bra att hålla koll på att tvåhundringarna passeras på rätt tid. Nackdelen är kanske att det kan svårt att komma ihåg passertiderna när man blir riktigt trött – ”vad var det nu 800m skulle passeras på? 3:24 eller 3:42..?” Tycker man att det blir mycket att hålla reda på fem passertider så kan man ju minska till att bara lägga 400 och 800-tiderna på minnet exv. Finns säkert många bra strategier, men om man som jag är van att träna på bana så sitter varvtiderna för olika tempon i ryggmärgen..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s