20131230-20140105: Avslutar och påbörjar ett år, vilar och härdar på Gotland!

Gotland Varje vecka består ju av sju dagar. Trots det kan vissa veckor kännas längre, som att de hade nio dagar istället för sju, 216 timmar istället för 168. Den här veckan har känts så. Men kanske var det bara för att jag fick lite välbehövlig ro i kroppen. Måndagen startade tidigt, alldeles för tidigt för att vara jullov. Men ska man till Gotland med båt och vill hinna klämma ett distanspass innan, ja då är det bara att pallra sig upp när klockan ringer.

Måndag Min taxirumpa, som ju alltså är något trassel med den där piriformismuskeln i höger skinka, gjorde sig dessvärre rejält påmind. Kanske var det för att jag tvingade den att arbeta sådär pangbom mitt i julledigheten, rakt från sängen och allt. Hur som helst så härdade jag och efter några kilometer kändes det aningen bättre.

Måndag Sprang i mörkret och funderade på exakt ingenting. När jag kom hem packades barn och katter in i bilen och sen bar det iväg mot Nynäshamn genom ett veckert morgonstockholm. Vi lyssnade på den här överjävligt bra låten. Hade i för sig passat ännu bättre om vi var på väg till Skåne.

MåndagMåndag För att inte besvära taxirumpan ytterligare med det som den gillar minst, nämligen att sitta, så promenerade jag runt en sväng medan vi stod och väntade på att få köra ombord på färjan.

Måndag Det blåste rejält och jag insåg att det förmodligen blåste ännu mer på Gotland. Därmed hade jag packat lite fel springgrejer. Bara en enda ylletröja och inga fodrade tights. Otroligt oproffsigt men förmodligen var det för att när jag tänker på Gotland så tänker jag sommarlov. Linne och korta tights. Och så packar jag fel för säsongen. På båten var det som väntat blåsigt. Men en fantastiskt blå himmel.

MåndagMåndagMåndag Innan vi körde ner mot huset så tvingades vi stanna till på Team Sportia där jag köpte ett underställ. Vi var framme vid huset precis då mörkret föll. Mina föräldrar och syrra med familj var redan där och huset lyste sådär mysigt. Egentligen hade jag gärna tagit en till springtur även om det egentligen inte var planen. Men ute var det helt komplett becksvart i och med att det inte finns någon gatubelysning på flera mils håll och ingen stad som lyser upp. Och taxirumpan ville hellre vila (dock ej sittandes) så så fick det bli. Innan vi skulle somna sa Olle att det är lite trist att man hör motorvägen så bra. För en sekund höll jag med, innan jag insåg att han skojade och att vi faktiskt var på landet. Och det var havets brus som lät. Ahh.

Tisdag Jag sov så underbart skönt. Vaknade till en tisdag, årets sista dag, och till lugn och ro och minnen jag lämnat efter mig sen sommaren.

Tisdag Katterna var också nöjda med att vara på landet, Alis och Kubas låtsaskusin Selma var också på plats.

Tisdag I trädgården låg stockar från träden som välte av stormen i höstas. Inte konstigt att det här ihåliga trädet inte stod pall.

Tisdag Vi började dagen med en promenad. Landskapet är förrädiskt likt sin sommarskrud och vore det inte för barnens överdragsbyxor och den starka vinden, så kunde man nästan blivit lurad.

TisdagTisdag Men som sagt, vinden var stark och klantigt nog tog vi fel håll och fick streta fram i motvind. Vi fick sätta oss och ta en paus.

Tisdag Pandan var så trött, så trött.

Tisdag Den fick gena hem över åkern med Olle. Men vi andra slet vidare i motvinden. Jag drog lite marathonklyshor för att peppa barnen, ja ni vet snack om att kämpa, ha pennben, vägen är målet och annat käckt skitsnack. Men de köpte inte upplägget utan det hela slutade med att Ruben bara satte sig ner och vägrade ta ett steg till. Till slut fick vi med honom och gnetade vidare hemåt.

Tisdag Hur som helst så var det fruktansvärt vackert i det grå.

Tisdag Nu hade det ju varit mysigt att slå sig till ro i soffan när man kom hem. Men icke. Det var bara att dra på sig understället och ge sig ut på dagens pass. Dessutom förlängt då jag insett att jag kommer få göra så de här gotlandsdagarna i och med mörkret, Jo, jag äger en pannlampa men tycker inte jag får upp samma fart när jag springer i mörker. Och fart var det dags för.

Tisdag Jag värmde upp. Försökte planera hur jag skulle springa för att inte drabbas av den enorma motvinden men gav upp. Lika bra att ta tjuren vid hornen så jag startade passet i motvind. Herrejesus! Som att springa mot en cementvägg! Nu funkade knappt marathonklyshorna på mig själv men jag lyckades kämpa på med vinden som min värsta fiende. Förutom vinden så envisades min mage med att låta som en kluckande vattendunk. Fattar inte varför det blir så ibland, det enda jag druckit på morgonen var en kopp kaffe och lite mjölk till gröten. Så känslan när jag fick vända och springa i lä, åh så härlig den var! Och samtidigt slutade magen klucka, den tyckte väl att jag pinats nog. När jag var klar la jag mig mitt på vägen.

Tisdag Älskar att göra det men i stan är det ofta svårt. Folk brukar glo och undra hur det är fatt om man lägger sig raklång vid Djurgårdskanalen eller varför inte på Odengatan. Men här var det lugnt. Kanske för att det bara var jag ute.

Tisdag Och en kvarglömd sommarboll.

Tisdag Tiden på passet blev inte den bästa men har man stridit mot en megavind så har man. Känslan var jobbig så det gav nog ändå, tänker jag. Sen blev det en lång nedjogg som jag avslutade borta vid raukarna.

TisdagTisdag Känslorna i mig just där och då, jag skulle inte sålt dem för ens en miljon. Sen gav jag mig av hemåt och därefter var eftermiddagen fylld av ståhej inför kvällen och vi hann även med släktfirande av Uma i förskott. Sen åt vi god nyårsmiddag och sköt upp raketer. Men bäst av allt var facklorna som vi traskade runt med på tomten.

TisdagTisdag Kändes som vi var någon slags sekt när vi satte dem i ring. Och det kanske man är förresten.

Tisdag Vaknade till onsdag och ett nytt år. 2014! Ett snyggt årtal. Jag hade satt klockan på ringning men fick återvända till sängen både två och tre gånger då jag insåg att det var för mörkt, och jag var osugen på pannlampespring. Ville starta året med ljus. Istället åt jag frukost och beslöt mig för att tjonga ihop passen till ett kortare långpass. Så fick det bli.

Onsdag Gav mig av. Även idag blåste det men idag gjorde det mig inte lika mycket. Jag njöt av det varierande underlaget: asfalt, grus, sand, stenar, mossa och gräs. Fötterna fick jobba på och jag minns farten jag höll i somras på underlaget, nu är jag en bit därifrån – inte pga konditionen utan pga rädslan att vricka fötterna. Jag fastnade med blicken i havet som var sådär skrämmande och lockande på samma gång. Vad jag älskar denna ö! Jag var rätt trött av blåsten när jag kom hem men lyckades ändå ta mig samman och inleda det nya året med ett rehab-pass. Har man sett till att det finns hantlar och grejer på landet så känner man sig ju tvingad att använda dem. Bra knep.

Onsdag Sen var det torsdag och dags för hemfärd. Hade gärna stannat längre men det får bli en annan gång. Jag hann i alla fall med ett bra pass innan det var dags att ge sig av.

Torsdag Jag var klokare den här dagen. Värmde upp i motvinden men vände sedan och sprang uppe på asfaltsvägen rakt åt ena hållet för att få upp farten. Det gick bättre. Men det var jobbigt! Men tanken är väl inte att man ska vara i sin absoluta toppform just exakt nu va? Jag svischade förbi husen som jag känner från sommaren. En och en annan bil körde förbi mig men jag hade så gott som hela vägen för mig själv vilket var lyxigt och skönt för fötterna som kunde springa där det var platt och slapp hålla till på de sluttande sidorna. Piiiip! Klar! Pustade ut mot några fällda träd och därefter var det bara att vända om 360 grader och ge sig av hemåt i motvinden, som man bäddar får man ligga.

Sen blev det bilfärd och därefter några timmars färja. Jag fick skäll av Uma som satt bakom mig: Du borstar aldrig håret. Ditt hår är alldeles skrynkligt! Hon har helt rätt ska det tilläggas.

Jahapp, tillbaka i förorten. jag gick upp tidigt på fredagmorgonen men var riktigt trött. Hade nämligen drömt så mycket märkligt hela natten. Men jag ville drämma av ett distanspass innan familjen vaknade så jag masade mig upp och ut.

Fredag Men åhh, den där jäkla piriformisen! Så irriterande! Den är som värst just på morgonen men som tur är försvinner känslan nästan helt efter några kilometer. Men där i början varken känns det eller ser så kul ut, tror jag. 16 km senare var jag hemma igen. Efter dusch och frukost var det marsch in till stan för att fixa de sista presenterna till Uma. Jag hittade även ett mobilskal till mig på rean, 10 spänn på H&M! Jag älskar såna här gummiskal.

Fredag När jag kom hem bytte jag om för dagens andra pass. Precis när jag skulle ge mig av kom Febe springandes! Kolla farten!

FredagFredag Även om det var oerhört grått så var det i alla fall bättre än svart. Och man kan glädja sig åt att det gråa blir fint på bild.

FredagFredag Ut mot Långängen och sen tillbaka, rundade Kyrkviken och därefter ut till Hustegaholm. Grått, tyst och fint. Hann hem precis innan det blev mörkt. Mina ben kändes aningen stela och trötta efter dagens 30 km så jag var snäll och foamrollade dem. Tog till och med fram min ”marathon-stick” som jag inte använt på ett tag. Sen slappade jag resten av kvällen.

På lördagen fick jag återigen slå ihop två pass till ett för att få till dagens spring.

Lördag Började med en lång uppjogg. Därefter blev det spänsthopp och tröskelpass. Avslutade det hela med 9 km distans. Jag är inne i en lite märklig period. Känner mig både i form och inte på ett konstigt vis. Kanske att kroppen är lite ovan vid den successivt ökade mängden. Jag drog ändå ner lite efter Berlin, ja för att vara jag, och kanske är det så att kroppen ännu inte riktigt anpassat sig. Och sen är det den där priformis som krånglar. Men det är bara att härda vidare!

Söndagen startade med födelsedagsfirande av Uma – äntligen fem år!

Söndag Efter att ha sjungit, spelat spel och smält pannkaksfrukosten så gav jag mig ut på veckans långpass.

Söndag Hade vatten med mig idag. Funkar egentligen bra utan när det inte är varmt ute, men tycker ändå man får lite extra energi av att dricka när man springer fyra mil. Men så grått det var ute!

Söndag Är kluven till den här vintern. Man älskar ju något vansinnigt att det är barmark, men måste det vara så grått och mörkt hela tiden? Det är ju fördelen med snö, att det bli ljusare. Men ska jag välja så tar jag ändå lätt barmarken och det grå. Framme vid Lidingöbron försvann bron in i dimman. Och jag med. Var nämligen sugen på att se mig om i stan så det blev stadsrundan. Genom Värtan där jag alltid prickar in Talinnfärjans ankomst och således får kryssa mig fram mellan alla turister. Vidare ut på Djurgården där jag tar en sväng. Och alla andra också för den delen, alltid fullt av löpare och Team Stockholm Marathon-grupper. Sen blev det Strandvägen, Skeppsbron, runt hela Söder och sen tillbaka vid Skeppsbron. Återigen Strandvägen och sen tillbaka genom Värtan som nu var helt dött efter att turisterna hittat sina bussar och försvunnit till sina hotell. Sista biten hem och så tjong! 40 km i progressivt tempo. Hem till smoothie!

Söndag Kylskåpet var dessvärre helt tomt så efter smoothien blev det kanske historiens tråkigaste lunch bestående av en tomat, hur mycket bönor som helst och ett ägg. Inga kryddor, ingen finess. Orkade inte. Säkert näringsrikt och det var ett rejält lass. Men som sagt, väldigt trist. Sen blev det plockepinn med Uma för hela slanten. Bra att jag kunde skylla på att jag var lite stel efter långpasset. Men alltså! Denna lilla fantastiska femåring. Skulle vilja frysa henne här och nu.

Söndag Eller nä, ändå inte. För det har man ju lärt sig vid det här laget: varje år är det bästa och roligaste med de här figurerna. Och det är roligare att se framåt än bakåt och tänka att man ska få hänga med dem i en herrans massa fantastiska år.

Sist två saker jag är nöjd med:

Söndag 1. De här nya tekopporna som jag fick av Olle. Så bra med lock! Jag är nämligen beroende av grönt te, som jag nyligen har bytt ut till rött för att somna bättre, och kokar flera koppar varje kväll. Då är det bra med lock så att det inte kallnar.

Söndag 2. Den senaste boken jag läst. Otroligt bra, sträckläste den. (Ja förutom när jag glömde den på Gotland. Som tur var fick jag den levererad en dag senare av mina föräldrar). Det är som titeln anger en roman om kärlek. Boken handlar om poeten Ester som blir förälskad i konstnären Hugo, och redan från start är Ester i underläge och Hugo i överläge. Stundtals sitter man bara och skakar på huvudet och säger nejnejnej för sig själv för det är aningen plågsamt vad hoppet gör med människan. Det fina tycker jag är att författaren Lena Andersson är helt fenomenal på att sätta ord på känslor och sortera upp dem. Under julen läste jag även denna bok. Har ni inte läst den redan så gör det. Ok, det var allt för denna vecka. Vad gäller löpningen så blev det exakt 18 mil. Nu blir det massage av vaderna och rehab. Och lite magstyrka. Hej då!

 

33 reaktioner på ”20131230-20140105: Avslutar och påbörjar ett år, vilar och härdar på Gotland!

 1. Åh, jag har också börjat få ont i sätet efter att ha kört lite hårdare på intervallpassen. Gör ont längs med ena skinkans underkant samt precis ovanför samma skinka. Vet inte om det rör sig om samma muskel som din, men störigt är det.

  1. Nja, låter inte riktigt som det jag har men jag vet att man kan få lite olika besvär av det hela. Hoppas det blir bättre, jag tror/hoppas min är aningen på bättringsväg.

 2. Vill för det första bara säga hur duktig jag tycker du är Tove, kämpa på!!
  Sen undrar jag de dagar då du springer innan frukost, tar du någonting innan eller kör du helt på fastande mage??
  Sen tänkte jag på dina långpass har du alltid bara med dig vatten eller brukar du ha med typ någon elektrolytlösning?? Ha de bra

  1. Hej Mia! Nej jag äter inget innan jag springer sådär direkt på morgonen. Men jag ser till att somna mätt, då funkar det bra för mig men det där är ju väldigt olika.
   Jag kör lite olika på långpassen, ibland inget alls, ibland vatten, ibland energidricka som jag blandar ihop och ibland ”energidrink” på tub. Lycka till med springet!

 3. Har du varit på behandling för piriformismuskeln? Jag har samma problem och var på access igår. Problemet (på mig) satt i ryggen, vilket klämde åt nerven och spände muskeln. Men efter lite knäckande och masserande känns det mycket bättre igen!

  1. Bra tips, Titti! Tack! Nu känns det som att det kanske är på bättringsväg men om inte så kanske det får bli en behandling. Vi hörs!

 4. Underbara bilder från Gotland! Härligt att lägga sig på vägen, blir sugen på att ta efter!
  Kör på med min utmaning, dag 26 idag. Måste dock få till lite längre pass, skyller på att det gjort lite ont under vänstra foten, behöver helt enkelt se till att jag har bättre utrustning när jag springer så ofta. Är ju inte alls pryltokig. Testar att rulla tennisboll under foten så länge.

  Ha en bra löparvecka

   1. Har googlat och hittat info om hälsporre, inte kul om det är det. Ska vara rädd om min fot. Min man har fått hälsporre men det sitter i en annan del av foten så jag hoppas mitt inte är det…Hittade övning att göra dock, testar med den.

 5. Vräkte också i mig en massa grönt te när jag sprang som mest, för att forcera ner vikten så mycket som möjligt. Skulle behövas nu efter jul och nyår när vikten har gått upp med tre hektogram (5/1 jämfört med 22/12).. och ja hemsidan är på gång men det tar lite tid, lugn bara lugn 😉

  1. Haha, jösses vilken viktkoll du har! Jag väger mig nästan aldrig och har inte hört något om att grönt forcerar ner vikten? Jag dricker det för att det är gott. Det är bland annat väldigt gott till smågodis. Bra att du kämpar på med hemsidan, snart sätter jag ett premiärdatum!

   1. Det är koffeinet som ökar fettförbränningen så kaffe går också bra om man gillar det. Sedan tenderar man att äta mindre om magen alltid är halv- eller helfull med mest vatten. Kan vara bra att känna till om man vill slimma sig extra inför och under tävlingssäsong.

   2. Aha, där ser man! Men då blir godis plus grönt te kanske plus minus noll… eller inte…

 6. Fick läsa två gånger det där med motorvägen-kommentaren! Forstod inte alls om jag hade missat nåt alltså!(och då läste jag meningen efter 🙂

  Vad härligt det ser ut att lägga sig mitt på vägen (och förstår att det kan bli folk som glo om du gör det mitt i Stockholm!!!)

  Nu var det en riktig fin vecka igen, du! Välkommen till 2014 och all the best for this new running year, then!

  1. Hej på dig! Ja det blev en bra vecka även om jag alltid tycker det är lurigare att få till träningen när man är ledig. Lite senare måste jag in och uppdatera mig hur veckan har varit för dig. Hoppas bra!

 7. Om du är sugen på litteratur med löpartema så rekommenderar jag Haruki Murakamis ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning”. Mycket fin bok. Men du kanske redan har läst den?

  1. Hallå Gabriel,
   Japp den har jag redan läst, den var väldigt annorlunda och fin – man blev sugen på att springa på ett poetiskt vis. Hoppas bra med dig annars!

 8. Härlig låt det där! Och passar mig som är från Skåne 😉 Tycker fortfarande att du har den bästa bloggen, ville bara säga det! Man har alltid ett leende på läpparna när man läser den, plus att man är full med inspiration! // Pernilla

 9. Hej Tove! Själv har jag också sträckläst en bok under helgen som jag skulle vilja tipsa om. Det är JK Rowlings första roman för en vuxen publik, ”Den tomma stolen”. Inte en enda likhet med Harry Potter ska tilläggas!

 10. Hej Tove,
  Kan du maila mig på elinh(at)hotmail.com. Måste bara få fråga om dina flyknit 🙂
  Kram Elin

  1. Hej Elin! Sorry glömde svara men saken är att jag aldrig använder dessa för löpning längre så är ingen expert på dessa. Jag springer för tillfället bara i Adidas!

   1. Hej,
    Jo men jag tänkte fråga om jag ev skulle kunna få köpa dem av dig, de är så sjukt snygga. Jag har ca 39 i löparskor. Svara gärna till min mail :). Kram Elin

 11. Tips för att mjuka upp rumpmuskel. Köp en hård boll (tex Lacrosse-boll, perfekt storlek) och rulla (halvsittandes) runt på, stanna på ömma punkter osv… Fy fan va ont – men värt! Tack för bloggen och gott nytt 2014!

  1. Tack! Jag har en rumble roller som jag brukar sitta på för att massera men saken är att jag faktiskt tyckte det blev bättre när jag la av med att hålla på att irritera den. Men det kan nog vara väldigt olika! GOTT NYTT ÅR!

 12. Stämplar på nya året med dåligt samvete. Inte ett löpsteg sedan 18 december utan bara slöa dagar med vin och andra kolhydrater. Usch.
  Jag som ska ta mig an ett lopp redan i mars, längsta jag nånsin kutat. Usch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s