Tempopass!

 Ja, såhär ser man ut när man går upp tidigt för att hinna med ett kvalitetspass innan jobbet. Just när jag kör pass med mer kvalité och fart så gör jag det helst utan ryggsäck på ryggen – och måste därmed gå upp tidigare för att hinna med. Allra skönaste vore egentligen att köra den här typen av pass på kvällen men för att vara säker på att hinna med så får det för tillfället bli morgonpass. Man känner sig inte som en nyponros precis men vad sjutton – lite hård ser man väl ändå ut att vara eller? Nu framöver kommer jag på Pekkas inrådan börja köra mer tempopass, och det var det som stod på schemat idag. Ute var det blött efter nattens regn. Körde uppjogg och sedan dags att springa 2×5 km. Tanken var att hålla högt tempo utan att maxa och ha två minueters vila mellan blocken. Första fem låg snittet på 4:18/km och nästa fem på 4:12 varav sista km på 4:05. Kändes bra och jag kände mig stark efteråt, som att det fanns kraft kvar. Blev uppåt av det hela, gillar den här typen av pass. Inte samma press som tröskel och snabbdistans men ändå bra fart, det blir ju nästan som ett mellanting mellan vanligt distanspass och snabbdistans.  Sen rände jag hem för speed-dusch och frukost.

6 reaktioner på ”Tempopass!

 1. Hej! Tack för en bra blogg! Har följt den i några månader nu.

  Jag har en fråga angående benämningen på olika pass. Vad är skillnaden mellan tröskel, tempo och snabbdistans? Är det farten/sträckan/tiden som skiljer?

  1. Hej Cecilia! Vad roligt att du gillar bloggen, trevligt att du hänger med. Hmm, jag är ju ingen tränare utan lyssnar mycket på vad Pekka som hjälper mig säger – det svåra är bara att återge hans klocka ord. Om jag ska försöka förklara enkelt, så som jag förstått det (och gode gud, hoppas jag gör det rätt) så är tröskelträningen till för att just pressa din mjölksyratröskel dvs bli bättre på att springa längre i ett högt tempo. Dock lite lurigt att i skrift förklara hur man bäst utför den, för mig tog det lite tid att hitta tekniken, och jag vet att det finns lite olika teorier kring hur ett tröskelpass bäst utförs. Jag kör dessa på tid dvs inte sträcka. Syftet med snabbdistans (här snodde jag lite text jag hittade på nätet) är att träna på tävlingshastighet eller något snabbare för att både tekniskt och muskulärt förbättra förmågan att hålla rätt tempo under lopp/tävling. Snabbdistansen skall framför allt köras i slutet av uppbyggnadsträning och man ska försöka hålla ett jämnt tempo under passet. När jag kört detta så har det varit i ett svep, t ex 5 km eller 10 km. Syftet med tempopasset, som liknar snabbdistansen, är också att träna sig i att hålla ett högre tempo. Intensiteten är oftare lite högre än vid snabbdistans och passar framför allt för uthållighetsidrottare. Men som jag förstått det så beror upplägget på tempoträningen såklart på vad du tränar för men ofta kör man det i intervaller (långa för min del som tränar inför marathon). Ahh, känns inte alls som att det blev glasklart detta, jag tycker det finns många bra (bättre) förklaringar när man surfar runt. Men det hela är lite lurigt och snårigt…

   1. Tack för ett utförligt svar. Jag tolkar det som att tempo-passen utförs i en högre hastighet än tröskelfarten, och att när jag ger mig ut och springer i 13 km i min lidingölopps-målfart (5:10/km) så springer jag snabbdistans.

   2. Eller om det är tröskelfarten som är snabbare än den du håller på tempopassen.. Vilken röra

 2. Jag förklarade kanske inte helt korrekt. Jag kör dock mina tröskelpass i högre tempo än tempopassen, dessa tröskelpass är kortare och intensivare än mina tempopass. Men det finns som sagt olika teorier om hur man springer tröskel men jag ligger precis nära mjölksyragräns när jag springer dessa. När jag kör tempopass springer jag längre=kan inte hålla lika hög fart som på tröskeln. Jag skulle nog säga att tröskelpass och snabbdistans påminner mest om varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s